Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους τραγουδοποιούς

Queen

RELATED STORY

Queen

Ο Robert Allen Zimmerman, ο γνωστός σε όλους μας Bob Dylan, γεννήθηκε στις 24 Μαΐου του 1941 στην Ντουλούθ της Μινεσότα. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους τραγουδοποιούς που έγινε σύμβολο της αντικουλτούρας.

Ως μαθητής γυμνασίου άρχισε να παίζει φυσαρμόνικα, πιάνο και κιθάρα, ενώ συμμετείχε για πρώτη φορά σε συγκρότημα, τους Golden Chords. Το 1962 κυκλοφόρησε το πρώτο ομώνυμο άλμπουμ του το οποίο πούλησε μόλις 5.000 αντίτυπα κατά τον πρώτο χρόνο. Ευρύτερα γνωστός έγινε με τον επόμενο δίσκο “Freewheelin’ Bob Dylan που του χάρισε το προσωνύμιο “Spokesman of a Generation”, κάτι που ο ίδιος ουδέποτε αποδέχτηκε. Το άλμπουμ έγινε νούμερο ένα στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1965 και νούμερο 22 στις ΗΠΑ.

Τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς, το εξάλεπτο σινγκλ “Like a Rolling Stone” έφτασε στο νούμερο δύο στο αμερικανικό chart ενώ τα τραγούδια “Blowin’ in the Wind” και “The Times They Are a-Changin'” έγιναν ύμνοι για τα πολιτικά δικαιώματα και τα αντιπολεμικά κινήματα.
Τρία από τα πιο σημαντικά ροκ άλμπουμ της δεκαετίας του 1960 ήταν το “Bringing It All Back Home”, το “Highway 61 Revisited” και “Blonde on Blonde”.

Η τελευταία δουλειά του αστείρευτου τραγουδοποιού είναι το τεσσαρακοστό στούντιο άλμπουμ “Shadow Kingdom” που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2023.

Ο Bob Dylan έχει πουλήσει περισσότερους από 145 εκατομμύρια δίσκους γεγονός που τον καθιστά ως έναν από τους μουσικούς με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών. Έχει λάβει πολλά βραβεία, όπως το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, δέκα βραβεία Grammy, ένα βραβείο Χρυσής Σφαίρας και ένα Όσκαρ. Το 2008, του απονεμήθηκε το βραβείο Pulitzer ειδικής μνείας και το 2016 το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

 

 

Φωτογραφία: medium.com