Ο Εlton John γεννήθηκε το 1947 στο βορειοδυτικό Λονδίνο

ZZ TOP

RELATED STORY

ZZ TOP

Ο Εlton John γεννήθηκε το 1947 στο βορειοδυτικό Λονδίνο.

Έμαθε να παίζει πιάνο σε νεαρή ηλικία, κερδίζοντας υποτροφία για τη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής, όπου σπούδασε για πέντε χρόνια. Το πρώτο του σινγκλ ήταν το “I’ve Been Loving You” το 1968 και το πρώτο του άλμπουμ το “Empty Sky” το 1969. Εκείνο όμως, που σημείωσε επιτυχία ήταν το αμέσως επόμενο άλμπουμ που έφερε το όνομά του και περιείχε το σινγκλ, “Your Song”, το οποίο έφτασε στο νούμερο επτά στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο νούμερο οκτώ στις ΗΠΑ. Ήταν το πρώτο σινγκλ που τον καθιέρωσε ως τραγουδιστή. Το άλμπουμ έγινε χρυσό το 1971 και την ίδια χρονιά προτάθηκε για βραβείο Grammy ενώ το 2012 εισήχθη στο Grammy Hall of Fame.

Στις μεγάλες επιτυχίες της δεκαετίας του ’70 συγκαταλέγεται και το 7ο διπλό άλμπουμ “Goodbye Yellow Brick Road” με το πρώτο σιγνκλ “Saturday Night’s Alright for Fighting” να έχει διασκευαστεί και από τους WASP. Οι πωλήσεις του άλμπουμ ξεπέρασαν τα 20 εκατ. αντίτυπα παγκοσμίως.

Οι επιτυχίες του συνεχίστηκαν και τις δεκαετίες του 1980 και του 1990. Με καριέρα έξι δεκαετιών, ο Elton John θεωρείται ένας από τους πιο πετυχημένους μουσικούς όλων των εποχών με εννέα Νο.1 άλμπουμ σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ. Έχει πουλήσει πάνω από 250 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως και είναι ο καλλιτέχνης με τις περισσότερες live εμφανίσεις στην ιστορία της μουσικής, έχοντας δώσει περισσότερες από 3000 συναυλίες.

Το σινγκλ – φόρος τιμής στην Πριγκίπισσα Νταϊάνα, “Candle in the Wind 1997” πούλησε περισσότερα από 33 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και είναι το best selling σινγκλ όλων των εποχών.

O Elton John είναι ένας από τους 19 καλλιτέχνες που έχουν κερδίσει και τα τέσσερα σημαντικά αμερικανικά βραβεία. Συγκεκριμένα, ένα βραβείο Emmy, πέντε Grammy, δύο Όσκαρ και ένα βραβείο Tony. Το 1998 ανακηρύχθηκε ιππότης από τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ για τις υπηρεσίες του στη μουσική αλλά και τη φιλανθρωπική του δράση.

 

 

Φωτογραφία: nytimes.com