Ο Gary Moore γεννήθηκε το 1952 στο Μπέλφαστ

Queen

RELATED STORY

Queen

Ο Gary Moore γεννήθηκε το 1952 στο Μπέλφαστ. Σε ηλικία μόλις, 10 ετών απέκτησε την πρώτη του κιθάρα, μια μεταχειρισμένη Framus. Λίγο αργότερα, δημιούργησε το πρώτο του συγκρότημα, τους “The Beat Boys”ενώ στη συνέχεια έγινε μέλος του ιρλανδικού συγκροτήματος Skid Row με τραγουδιστή τον Phil Lynott ο οποίος στη συνέχεια ίδρυσε τους Thin Lizzy με τον Moore να αντικαθιστά για μικρό χρονικό διάστημα τον κιθαρίστα.

Στα 21 του, ο Ιρλανδός μουσικός ακολούθησε σόλο καριέρα κυκλοφορώντας ως “The Gary Moore Band” το άλμπουμ Grinding Stone. Η επιτυχία όμως, ήρθε αρκετά χρόνια μετά, και συγκεκριμένα το 1985, με το άλμπουμ Run for Cover, το οποίο περιλάμβανε guest φωνητικά από τους Phil Lynott και Glenn Hughes. Ο Moore και ο Lynott ερμήνευσαν το σινγκλ “Out in the Fields”, το οποίο έφτασε στην πρώτη πεντάδα τόσο στην Ιρλανδία όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου το άλμπουμ έγινε ασημένο.

Το 1990, ο Moore κυκλοφόρησε το Still Got the Blues. Ηταν ο πιο επιτυχημένος του δίσκος τόσο από πλευράς πωλήσεων όσο και από τη θέση του στα τσαρτ στις ΗΠΑ όπου έγινε χρυσός. Το ομώνυμο κομμάτι ήταν το μοναδικό σινγκλ του Gary Moore που ανέβηκε στο Billboard. Μεγάλη επιτυχία σημείωσε και το άλμπουμ After Hours του 1992.

Ήταν ο μόνος του δίσκος που έφτασε στο νούμερο τέσσερα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Gary Moore έχει ψηφιστεί ως ένας από τους καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών ενώ το περιοδικό Classic Rock τον συμπεριέλαβε στη λίστα με τους 100 ήρωες της κιθάρας με τη μεγαλύτερη επιρροή.

 

 

Φωτογραφία: belfasttelegraph.co.uk