Ο J.J. Cale γεννήθηκε το 1938 στην Οκλαχόμα

ZZ TOP

RELATED STORY

ZZ TOP

Ο κιθαρίστας, τραγουδιστής και τραγουδοποιός J.J. Cale γεννήθηκε το 1938 στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες στην ιστορία της ροκ με τα τραγούδια του να διασκευάζονται και να γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία.

Το 1966 κυκλοφόρησε ένα demo με τα σινγκλ “After Midnight” και “Slow Motion” διανέμοντας μερικά αντίτυπα σε φίλους του μουσικούς στην Tulsa. Τέσσερα χρόνια αργότερα, έπεσε στην αντίληψή του ότι ο Eric Clapton είχε ηχογραφήσει το “After Midnight” το οποίο είχε γίνει ραδιοφωνική επιτυχία και είχε εισβάλει δυναμικά στο Top 20 των τσαρτ. Το τραγούδι έβγαλε από την αφάνεια τον Cale βάζοντάς τον στον χάρτη ως τραγουδοποιό.

Το πρώτο του άλμπουμ, Naturally, κυκλοφόρησε το 1971 περιέχοντας το τραγούδι “Call Me the Breeze” το οποίο διασκεύασαν οι Lynyrd Skynyrd το 1974. Το πιο επιτυχημένο σινγκλ του Cale στις ΗΠΑ από τον δίσκο ήταν το “Crazy Mama” το οποίο έφτασε στο Νο. 22 του Billboard.

Το “Troubadour” ήταν το τέταρτο άλμπουμ του με το κομμάτι “Cocaine” που απογείωσε ο Eric Clapton όταν το διασκεύασε το 1977 για το άλμπουμ του “Slowhand”. To τραγούδι έγινε νούμερο ένα επιτυχία στη Νέα Ζηλανδία και ήταν το έβδομο σινγκλ με τις περισσότερες πωλήσεις την ίδια χρονιά.

Το 2006, Cale και Clapton μπήκαν μαζί στο στούντιο και ηχογράφησαν το άλμπουμ “The Road to Escondido”. Ο Cale είχε γράψει τα 11 από τα 14 κομμάτια του άλμπουμ που τους χάρισε κι ένα βραβείο Grammy το 2008.

Το “Stay Around” ήταν το 15ο και τελευταίο στούντιο άλμπουμ του που κυκλοφόρησε το 2019, έξι χρόνια μετά τον θάνατό του.

 

 

Φωτογραφία: variety.com