Οι Jefferson Airplane πρωτοσχηματίσθηκαν το 1965 στο Σαν Φρανσίσκο

ZZ TOP

RELATED STORY

ZZ TOP

Οι Jefferson Airplane πρωτοσχηματίσθηκαν το 1965 στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ και θεωρούνται ως πρωτοπόροι του ψυχεδελικού ροκ. Ήταν headliners στα θρυλικά φεστιβάλ της εποχής, το Monterey Pop Festival τo 1967 αλλά και το Woodstock, το 1969.

Ο πρώτος τους δίσκος ήταν το “Takes Off” το 1966 ο οποίος δεν είχε μεγάλη επιτυχία σε αντίθεση με το δεύτερο άλμπουμ τους Surrealistic Pillow που κυκλοφόρησε έναν χρόνο αργότερα με τη φωνή της Grace Slick, και ήταν μια από τις πιο σημαντικές ηχογραφήσεις του Summer of Love των χίπις. Δύο τραγούδια από αυτό το άλμπουμ, το “Somebody to Love” το οποίο ηχογραφήθηκε αρχικά από τους Great Society και το “White Rabbit”, συγκαταλέγονται στα “500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών” σύμφωνα με το Rolling Stone. Ο δίσκος  εκτοξεύτηκε στο Νο 3 του Billboard και θεωρείται ως ο καλύτερος του συγκροτήματος και ένας από τους σημαντικότερους του ροκ με τις πωλήσεις του να ξεπερνούν τα 1 εκατ. αντίτυπα.
Ο πρώτος καθαρά ψυχεδελικός δίσκος των Jefferson Airplane ήταν το After Bathing At Baxter’s που έφτασε το Νο. 17 στην Ευρώπη.

Επόμενες επιτυχίες τους ήταν το τέταρτο LP, Crown of Creation που έφτασε στο Νο. 6 κι έγινε χρυσό αλλά και το live άλμπουμ Bless Its Pointed Little Head, που κατέκτησε την κορυφή των τσαρτ.
Μετά τη διάλυση του συγκροτήματος το 1972 προέκυψαν διάφορα διάδοχα σχήματα από τα πρώην μέλη, με κυριότερα αυτά των Jefferson Starship και Hot Tuna. Ωστόσο, κανένα δεν πλησίασε την καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία τους.

 

 

Φωτογραφία: rollingstone.com