Ο Lοu Reed γεννήθηκε το 1942 στο Μπρούκλιν

ZZ TOP

RELATED STORY

ZZ TOP

Ο Lοu Reed γεννήθηκε το 1942 στο Μπρούκλιν. Ήταν ο κιθαρίστας, τραγουδιστής και κύριος τραγουδοποιός των Velvet Underground που θεωρούνται ως ένα από τα πιο σημαντικά συγκροτήματα στην ιστορία της εναλλακτικής ροκ μουσικής. Μαζί τους κυκλοφόρησε τέσσερα άλμπουμ. Ο πρώτος δίσκος με τον τίτλο “Velvet Underground & Nico” το 1967, αρχικά δίχασε τους κριτικούς με τους αμφιλεγόμενους στίχους του, αλλά στη συνέχεια αναγνωρίστηκε ως ένα από τα πιο επιδραστικά και καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών.

Μετά την αποχώρησή του από το συγκρότημα, ο Reed ακολούθησε μια περισσότερο επιτυχημένη σόλο καριέρα, κυκλοφορώντας είκοσι άλμπουμ. Ορόσημο στην καριέρα του αποτελεί ο δεύτερος δίσκος του “Transformer” το 1972, με το σινγκλ “Walk on the Wild Side” που έγινε παγκόσμια επιτυχία. Ανάμεσα στα κομμάτια του δίσκου που ξεχώρισαν ήταν το “Satellite of Love”, το “Vicious” και το “Perfect Day”.

Μετά το Transformer, κυκλοφόρησε το λιγότερο εμπορικό αλλά αναγνωρισμένο από τους κριτικούς “Berlin” που έφτασε στο Νο. 7 του βρετανικού τσαρτ, το live άλμπουμ “Rock ‘n’ Roll Animal” και το “Sally Can’t Dance” που ανέβηκε στο Νο. 10 του Billboard. Στις επιτυχημένες δισκογραφικές του δουλειές συμπεριλαμβάνονται το άλμπουμ “The Bells” το 1979, αλλά και το “Magic and Loss” του 1992 που κατέκτησε την υψηλότερη θέση στο Ηνωμένο Βασίλειο φθάνοντας το Νο.6.

Ο Lou Reed έχει εισαχθεί στο Rock and Roll Hall of Fame δύο φορές: ως μέλος των Velvet Underground και ως σόλο καλλιτέχνης ενώ το περιοδικό Rolling Stone τον κατέταξε στη λίστα με τους 200 καλύτερους τραγουδιστές όλων των εποχών.

 

 

Φωτογραφία: singersroom.com