Έγινε μία από τις κορυφαίες καλλιτέχνιδες κατά τη διάρκεια της λεγόμενης "βρετανικής εισβολής" στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών.

ZZ TOP

RELATED STORY

ZZ TOP

Η Marianne Faithfull γεννήθηκε το 1946 στο Λονδίνο. Έγινε δημοφιλής τη δεκαετία του 1960 και έγινε μία από τις κορυφαίες καλλιτέχνιδες κατά τη διάρκεια της λεγόμενης “βρετανικής εισβολής” στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ξεκίνησε την καριέρα της το 1964 μετά από ένα πάρτι για τους Rolling Stones, όπου την ανακάλυψε ο Andrew Loog Oldham. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο το σινγκλ “As Tears Go By”, ένα τραγούδι που γράφτηκε από τον Mick Jagger, τον Keith Richards και τον manager των Rolling Stones, Andrew Loog Oldham. Το κομμάτι έφτασε στο νούμερο εννέα στα charts του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας.
Το πρώτο άλμπουμ της το 1965, που έφερε το όνομά της και κυκλοφόρησε ταυτόχρονα με τον δίσκο “Come My Way”, γνώρισε αξιοσημείωτη εμπορική επιτυχία.

Μετά από μια μακρά απουσία λόγω εθισμού της στα ναρκωτικά, η Faithfull επέστρεψε το 1979 με την κυκλοφορία του έβδομου άλμπουμ της Broken English, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία και σηματοδότησε την αναβίωση της μουσικής της καριέρας. Το Broken English χάρισε στη Faithfull μια υποψηφιότητα για το βραβείο Grammy για την Καλύτερη Γυναικεία Ροκ Φωνητική Ερμηνεία και συχνά θεωρείται ως η “καθοριστική της ηχογράφηση”. Έφτασε στο νούμερο 82 του Billboard και στο νούμερο 57 στο Ηνωμένο Βασίλειο και έγινε πλατινένιο στη Γερμανία και τη Γαλλία ενώ πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα παγκοσμίως.

Η Faithfull έχει λάβει το World Lifetime Achievement Award το 2009 και έχει ανακηρυχθεί Διοικητής του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων από την κυβέρνηση της Γαλλίας.

 

 

Φωτογραφία: telegraph.co.uk