Οι Nirvana σχηματίστηκαν το 1987 από τον Kurt Cobain και τον Krist Novoselic

ZZ TOP

RELATED STORY

ZZ TOP

Οι Nirvana σχηματίστηκαν στο Aberdeen, στην Washington, το 1987 από τον Kurt Cobain και τον Krist Novoselic και θεωρούνται μία από τις μεγαλύτερες μπάντες της εναλλακτικής ροκ που επηρέασαν πολλές γενιές.

Η πρώτη κυκλοφορία των Nirvana ήταν το single “Love Buzz / Big Cheese” το 1988, ενώ το πρώτο τους άλμπουμ “Bleach” κυκλοφόρησε τον επόμενο χρόνο από την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία Sub Pop. Η αναπάντεχη επιτυχία ήρθε το 1991 όταν το συγκρότημα έχοντας συνάψει συμβόλαιο με μια μεγάλη εταιρεία, την DGC Records, κυκλοφορεί τον δίσκο που έμελλε να γίνει ο πιο επιτυχημένος τους και εκείνος που θα τους έκανε παγκοσμίως γνωστούς, το Nevermind στο οποίο συμμετείχε και ο Dave Grohl. Το βασικό σινγκλ «Smells like teen spirit» εκτοξεύτηκε στην κορυφή δεκάδων τσαρτ παγκοσμίως και θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα στην ιστορία του Rock, καθώς αντιπροσώπευσε μία ολόκληρη γενιά. Το άλμπουμ έγινε νούμερο ένα στο Billboard έχοντας πουλήσει πάνω από 10 εκατ. αντίτυπα στις ΗΠΑ ενώ η Ένωση Βιομηχανίας Ηχογράφησης της Αμερικής το πιστοποίησε ως διαμαντένιο.

Το πολυαναμενόμενο τρίτο στούντιο άλμπουμ τους, In Utero, το 1993 έφτασε στην κορυφή των τσαρτ σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο και έγινε 5 φορές πλατινένιο.  Ήταν το τελευταίο άλμπουμ τους πριν από την αυτοκτονία του Cobain το 1994.

Οι Nirvana είναι ένα από τα συγκροτήματα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών, έχοντας πουλήσει περισσότερους από 75 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως. Εχουν λάβει Βραβείο Grammy, American Music Award και Brit Award ενώ το περιοδικό Rolling Stone τους έχει κατατάξει στη λίστα με τα 100 καλύτερα συγκροτήματα όλων των εποχών.

 

 

Φωτογραφία: wallpaperflare.com