Η Patti Smith γεννήθηκε το 1946 στο Σικάγο

Queen

RELATED STORY

Queen

Η τραγουδοποιός, ποιήτρια, εικαστικός και συγγραφέας Patti Smith γεννήθηκε το 1946 στο Σικάγο. Θεωρείται ως μια από τις πρέσβειρες του πανκ κινήματος, γι αυτό άλλωστε την αποκαλούν και “νονά του πανκ”.

Έγινε γνωστή από το πρώτο κιόλας άλμπουμ της “Horses” το 1975, όπου συνδύασε τη ροκ με την ποίηση. Το 2021 ο δίσκος εισήχθη στο Grammy Hall Of Fame ενώ έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα καλύτερα άλμπουμ στην ιστορία της μουσικής.

Το τραγούδι που την τοποθέτησε στην κορυφή του καλλιτεχνικού στερεώματος τη δεκαετία του ’70 ήταν το “Because the Night”, από το δεύτερο άλμπουμ που κυκλοφόρησε με το γκρουπ της με τον τίτλο “Easter” . To τραγούδι έγραψε από κοινού με τον Bruce Springsteen κι έφτασε στη 13η θέση στο Billboard και στην πέμπτη θέση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά της τραγούδια είναι το “People have the Power” από τον δεύτερο σόλο δίσκο του 1988 “Dream of Life”.

Τον Ιούλιο του 2005, η Patti Smith τιμήθηκε με τη διάκριση “Διοικητής του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων” από τον Γάλλο Υπουργό Πολιτισμού και το 2011 απέσπασε το βραβείο Polar Music. Ήταν τέσσερις φορές υποψήφια για Grammy και κατατάχθηκε στην 47η θέση της λίστας με τους 100 καλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών του περιοδικού Rolling Stone.

 

 

Φωτογραφία: theaustralian.com.au