Είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα εμπορικά και επιδραστικά συγκροτήματα όλων των εποχών

ZZ TOP

RELATED STORY

ZZ TOP

Οι Pink Floyd σχηματίστηκαν στο Λονδίνο το 1965. Είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα εμπορικά και επιδραστικά συγκροτήματα όλων των εποχών ενώ για πολλούς πρόκειται για τη μεγαλύτερη progressive rock μπάντα.
To πρώτο τους άλμπουμ ήταν το “The Piper at the Gates of Dawn” το 1967 το οποίο έφτασε στο Νο 6 στη Μεγάλη Βρετανία. Toν επόμενο χρόνο, κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος τους, “A Saucerful of Secrets” με το τελευταίο τραγούδι που έγραψε ο Syd Burret για το συγκρότημα  “Jugband Blues”.

Τις βάσεις για την εκτίναξη της δημοτικότητας του συγκροτήματος έβαλε το πέμπτο άλμπουμ  Atom Heart Mother που ανέβηκε στην κορυφή των βρετανικών τσαρτ και στο # 55 στις Ηνωμένες Πολιτείες, την υψηλότερη θέση που είχε φθάσει δίσκος τους, μέχρι τότε.

Ωστόσο, οι Pink Floyd γνώρισαν παγκόσμια επιτυχία το 1973 με τον δίσκο “The Dark Side of the Moon” που παρέμεινε στα αμερικάνικα τσαρτ για περισσότερες από 700 εβδομάδες, όντας το πρώτο τους Νο 1 στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Οι πωλήσεις του έχουν πλέον αγγίξει τα πενήντα εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.
Δύο χρόνια αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 1975, κυκλοφόρησαν το εξίσου επιτυχημένο, Νο 1 άλμπουμ τους “Wish You Were Here”, το οποίο ήταν αφιερωμένο στον Burret και ακολούθησαν το Animals το 1977 και το The Wall το 1979 που γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία και θεωρείται ως ένα από τα σπουδαιότερα άλμπουμ όλων των εποχών.

Οι Pink Floyd έχουν πουλήσει περισσότερους από 250 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως. Έχουν λάβει 25 βραβεία μεταξύ των οποίων, ένα βραβείο Grammy το 1995 στην κατηγορία “Best Rock Instrumental Performance” για το κομμάτι “Marooned” ενώ “Το Dark Side of the Moon” και το “The Wall” εισήχθησαν στο Grammy Hall of Fame το 1999 και το 2008 αντιστοίχως.

 

 

Φωτογραφία: rtbf.be