Οι Radiohead ιδρύθηκαν από πέντε μαθητές στην Οξφόρδη της Αγγλίας

Queen

RELATED STORY

Queen

Οι Radiohead ιδρύθηκαν από πέντε μαθητές, το 1985 στην Οξφόρδη της Αγγλίας. Το αρχικό τους όνομα ήταν “On A Friday”. Η πρώτη τους κυκλοφορία ήταν το EP, “Drill”, το 1992 ενώ λίγο αργότερα ξεκίνησαν να ηχογραφούν το πρώτο τους άλμπουμ. Το “Pablo Honey” αρχικά δεν είχε μεγάλη επιτυχία. Το πρώτο single του δίσκου με τον τίτλο “Creep” κατάφερε να ξεχωρίσει φθάνοντας στο Νο 7 του βρετανικό τσαρτ και να αποτελεί μέχρι σήμερα μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες των Radiohead.

Ο δεύτερος δίσκος του συγκροτήματος “The Bends”, του 1995, απέσπασε θετικά σχόλια από τους κριτικούς και γνώρισε σημαντική εμπορική επιτυχία, ειδικά μετά την κυκλοφορία του τελευταίου single, “Street Spirit (Fade Out)”.

Το συγκρότημα εδραιώθηκε ως ένα από τα μεγαλύτερα βρετανικά ονόματα του σύγχρονου ροκ ήχου με το τρίτο άλμπουμ “OK Computer”. Το επόμενό τους άλμπουμ “Kid A” κατέκτησε την κορυφή του Billboard καθιστώντας τους Radiohead ένα από τα λίγα βρετανικά συγκροτήματα με τόσο μεγάλη αποδοχή στις ΗΠΑ. Το “Kid A” απέσπασε επίσης, το βραβείο Grammy καλύτερου εναλλακτικού άλμπουμ, έχοντας προταθεί και για το βραβείο καλύτερου δίσκου του 2000.

Η επιτυχία συνεχίστηκε με το 6ο τους άλμπουμ “Hail To The Thief” το οποίο βρέθηκε στην πρώτη θέση των βρετανικών chart όπου παρέμεινε για μία εβδομάδα.

Μέχρι το 2011, οι Radiohead είχαν πουλήσει περισσότερα από 30 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως. Έχουν λάβει έξι βραβεία Grammy και τέσσερα βραβεία Ivor Novello ενώ πέντε άλμπουμ τους έχουν συμπεριληφθεί στις λίστες του Rolling Stone με τα 500 καλύτερα όλων των εποχών.

 

 

Φωτογραφία: youtube.com