Οι Rainbow ιδρύθηκαν από τον κιθαρίστα Ritchie Blackmore το 1975

Queen

RELATED STORY

Queen

Οι Rainbow ιδρύθηκαν από τον κιθαρίστα Ritchie Blackmore το 1975 στο Λονδίνο και το Λος Άντζελες, μετά την αποχώρησή του από τους Deep Purple. Οι συχνές εναλλαγές στο line up του συγκροτήματος είχαν ως αποτέλεσμα κάθε άλμπουμ να ηχογραφείται με διαφορετική σύνθεση με τον Blackmore να είναι το μόνο σταθερό μέλος του.
Το πρώτο τους άλμπουμ Ritchie Blackmore’s Rainbow κυκλοφόρησε το 1975 με τις κριτικές να διαφοροποιούνται σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 1976 κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ “Rising” το οποίο έφτασε στο νούμερο 48 στο Billboard και στο νούμερο 11 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το “Long Live Rock ‘n’ Roll” το 1978 ήταν το τρίτο άλμπουμ αλλά και το τελευταίο με τον Ronnie James Dio ο οποίος αποχώρησε τον επόμενο χρόνο.

Ωστόσο, το τέταρτό τους άλμπουμ “Down to Earth” με τραγουδιστή τον Graham Bonnet σημείωσε ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία. Περιείχε το διασκευασμένο σινγκλ “Since You Been Gone” το οποίο μπήκε στο top-10 στο Ηνωμένο Βασίλειο φτάνοντας στο νούμερο έξι.
Το “Difficult to Cure” ο πέμπτος δίσκος τους, το 1981, σκαρφάλωσε στην τρίτη θέση του βρετανικού τσαρτ.
Το τελευταίο άλμπουμ των Rainbow πριν την 12ετή παύση τους ήταν το “Bent Out of Shape” το 1983 με το σινγκλ “Anybody There” να είναι υποψήφιο για βραβείο Grammy για την Καλύτερη Ροκ Instrumental Ερμηνεία. Το 1995, μετά την αναμόρφωση του συγκροτήματος κυκλοφόρησε το όγδοο και τελευταίο άλμπουμ τους μέχρι σήμερα, “Stranger in Us All”.

Οι Rainbow έχουν πουλήσει πάνω από 28 εκατομμύρια δίσκους και κατατάσσονται στη λίστα του VH1 με τους 100 καλύτερους καλλιτέχνες του Hard Rock.

 

 

Φωτογραφία: loudersound.com