Οι Santana ιδρύθηκαν το 1966 στο Σαν Φρανσίσκο

Queen

RELATED STORY

Queen

Οι Santana ιδρύθηκαν το 1966 στο Σαν Φρανσίσκο από τον μεξικανικής καταγωγής, 19χρονο τότε, κιθαρίστα Carlos Santana. Το συγκρότημα που πάντρεψε το ροκ εν ρολ με την τζαζ της Λατινικής Αμερικής έκανε το πρώτο βήμα προς την επιτυχία με την υπογραφή συμβολαίου με την Columbia Records. Ταυτόχρονα η ενδεκάλεπτη εμφάνισή του στο θρυλικό Woodstock το 1969 απέσπασε διθυραμβικές κριτικές εδραιώνοντας το ως ένα από καλύτερα μουσικά σχήματα της εποχής. Την ίδια χρονιά, κυκλοφόρησε το πρώτο του ομώνυμο άλμπουμ που περιείχε το σούπερ hit “Jingo”. O δίσκος παρέμεινε στα τσαρτ του για περισσότερα από δύο χρόνια.

Τον επόμενο χρόνο ακολούθησε το δεύτερο άλμπουμ τους, “Abraxas” με ένα μείγμα από ροκ, μπλουζ, τζαζ και σάλσα.  Το “Abraxas” περιελάμβανε δύο από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους, το “Oye Como Va” και το “Black Magic Woman/Gypsy Queen”. Το άλμπουμ κατέκτησε την πρώτη θέση στις ΗΠΑ παραμένοντας στην κορυφή για έξι εβδομάδες ενώ μέχρι το 1986 έγινε τέσσερις φορές πλατινένιο.

Ο τρίτος δίσκος “Santana III” που περιείχε το τραγούδι “No One to Depend On” ήταν άλλη μια τεράστια επιτυχία που έφτασε στο Νο. 1 πουλώντας δύο εκατομμύρια. Το συγκρότημα έφτασε σε μια νέα κορύφωση κριτικής και εμπορικής επιτυχίας με το δέκατο όγδοο άλμπουμ “Supernatural” το 1999, το οποίο περιελάμβανε τα number one single “Smooth” και “Maria Maria”. Το άλμπουμ έφτασε στην κορυφή των charts σε έντεκα χώρες και πούλησε 12 εκατομμύρια αντίτυπα.

Οι Santana είναι ένα από τα συγκροτήματα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Το 2000, κέρδισαν μέσα σε μια νύχτα οκτώ βραβεία Grammy ενώ δύο από τα άλμπουμ τους έχουν μπει στο Grammy Hall of Fame και ένα τραγούδι τους, το “Oye Como Va” στο Latin Grammy Hall of Fame το 2001.

 

 

Φωτογραφία: eu.usatoday.com