Πριν από 64 χρόνια σχηματίστηκε ένα από τα πιο επιδραστικά συγκροτήματα στην ιστορία της μουσικής

Queen

RELATED STORY

Queen

Πριν από 64 χρόνια, στο Λίβερπουλ, σχηματίστηκε ένα από τα πιο δημοφιλή, επιδραστικά και επαναστατικά συγκροτήματα στην ιστορία της μουσικής. Οι Beatles. Μέσα σε τέσσερα χρόνια αποτελούσαν ήδη μουσικό φαινόμενο, σημειώνοντας πρωτοφανή εμπορική επιτυχία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Το πρώτο τους σινγκλ ήταν το “Love Me Do”.  Κυκλοφόρησε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1962 κι έφτασε στο νούμερο 17. Δύο χρόνια αργότερα κατέκτησε την κορυφή των τσαρτ στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το πρώτο τους LP, “Please Please Me” κυκλοφόρησε το 1963 κι έγινε Νο 1 στα βρετανικά τσαρτ. Παρέμεινε εκεί για 30 εβδομάδες πριν πάρει τη θέση του το επόμενό τους άλμπουμ  “With the Beatles” το οποίο μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο πούλησε ένα εκατομμύριο αντίτυπα.

Το τραγούδι “She Loves You” έγινε το single με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας. Την ίδια χρονιά, ένα από τα πιο ιστορικά τους σινγκλ, το “I Want to Hold Your Hand” έγινε Νο 1 στις ΗΠΑ.
Κάθε εμφάνισή τους προκαλούσε υστερία κυρίως στο γυναικείο κοινό. Εξού και o όρος Beatlemania που εισήχθη στο λεξιλόγιο όλων όσοι παρακολουθούσαν τη φρενίτιδα που προκαλούσαν οι εμφανίσεις τους από τις οποίες το 1964 υπολογίζεται ότι εισέπραξαν 14.000.000 δολάρια.

Το 1965, οι Beatles κυκλοφόρησαν το δίσκο “Help!”, ο οποίος περιελάμβανε άλλη μια τεράστια επιτυχία τους. Το “Yesterday”. Το LP βρέθηκε στην κορυφή των αυστραλιανών, γερμανικών, βρετανικών και αμερικανικών τσαρτ. “Rubber Soul”, “Revolver” και “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” ήταν η συνέχεια της ξέφρενης πορείας τους.
Το 1969, λίγο πριν οι Beatles τραβήξουν χωριστούς δρόμους, ήταν η χρονιά του Get Back, του Don’t Let Me Down, του The Ballad of John and Yoko και του Abbey Road. Το “Let It Be” ήταν ο τίτλος του τελευταίου τους άλμπουμ το 1970.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού συνδέσμου δισκογραφικών εταιρειών, οι Beatles αποτελούν το μουσικό συγκρότημα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, με 178 εκατομμύρια επιβεβαιωμένες πωλήσεις, ενώ παγκοσμίως ξεπερνούν τα 600 εκατομμύρια αντίτυπα.

Έχουν κερδίσει 10 βραβεία Grammy, 1 βραβείο Όσκαρ για την καλύτερη μουσική επένδυση ενώ έχουν συμπεριληφθεί ως συγκρότημα στην κατάταξη του περιοδικού Time για τα 100 άτομα του 20ου αιώνα με τη μεγαλύτερη επίδραση.

 

 

Φωτογραφία: wallpaperaccess.com