Οι U2 ιδρύθηκαν στο Δουβλίνο το 1976

Queen

RELATED STORY

Queen

Οι U2 ιδρύθηκαν στο Δουβλίνο το 1976 από μια παρέα εφήβων που σίγουρα δε φαντάζονταν τότε τη λαμπρή καριέρα που τους επεφύλασσε το μέλλον.

Η πρώτη τους δουλειά κυκλοφόρησε το 1979 με τον τίτλο “Τhree” και περιείχε τρία τραγούδια, δύο εκ των οποίων ξαναηχογραφήθηκαν για το πρώτο τους άλμπουμ “Boy” το 1980 το οποίο παράλληλα, έκανε το ντεμπούτο του στα τσαρτ του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

Το ιρλανδικό συγκρότημα γνώρισε μεγάλη επιτυχία με το τρίτο του άλμπουμ “War” το οποίο έγινε Νο.1 στα βρετανικά τσαρτ εκτοπίζοντας το “Thriller” του Michael Jackson. Το άλμπουμ περιείχε τις μεγάλες τους επιτυχίες “Sunday Bloody Sunday” και “Pride (In the Name of Love)”.

Το πέμπτο άλμπουμ τους, The Joshua Tree το 1987, τους κατέστησε ως ένα από τα πιο δημοφιλή συγκροτήματα παγκοσμίως με τις πωλήσεις να ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια αντίτυπα κι όχι τυχαία. Ανάμεσα στα σινγκλ ήταν το “With or Without You” και το “I Still Haven’t Found What I’m Looking For” που κατέκτησαν την κορυφή των τσαρτ.

Το συγκρότημα εξακολουθεί να σημειώνει επιτυχία με ένα ακόμη άλμπουμ που σκαρφάλωσε στην κορυφή και κυκλοφόρησε το 2023, με επανηχογραφημένα τραγούδια και με τον τίτλο “Songs of Surrender”.

Οι U2 έχουν κυκλοφορήσει 15 στούντιο άλμπουμ και είναι ένα από τα συγκροτήματα με τις περισσότερες πωλήσεις δίσκων στον κόσμο οι οποίες κυμαίνονται ανάμεσα στα 150 με 170 εκατομμύρια.

Έχουν κερδίσει 22 βραβεία Grammy, περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο συγκρότημα και 7 Brit Awards ενώ το περιοδικό Rolling Stone τους έχει κατατάξει στο νούμερο 22 στη λίστα με τους «100 καλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών».

 

 

Φωτογραφία: billboard.com