Ο 80χρονος θρύλος της μουσικής επιστρέφει δυναμικά με νέο ψαγμένο άλμπουμ

Oasis: Τον Αύγουστο η 30η επετειακή επανέκδοση του «Definitely Maybe» 

RELATED STORY

Oasis: Τον Αύγουστο η 30η επετειακή επανέκδοση του «Definitely Maybe» 

John Cale & his Mercy – Νέο άλμπουμ

Ο θρύλος της μουσικής επιστρέφει δυναμικά

Ο John Cale κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες το MERCY, το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ του εδώ και μια δεκαετία! Το αριστουργηματικό – 12 track – MERCY κινείται βασανιστικά μέσα από την αληθινή dark-night-of-the-soul ηλεκτρονική μουσική προς μια κατεύθυνση με τραγούδια αγάπης αλλά και αισιόδοξες σκέψεις για το μέλλον.
Η πορεία του από τους Velvet Underground μέχρι σήμερα είναι λαμπρή και εντυπωσιακή.

Τι παραπάνω έχει ο John Cale από όλους εμάς; Ένα γονίδιο μήπως, που τον ωθεί σε μια ατέρμονη κινητικότητα και αδιάκοπη δημιουργία, ένα αχόρταγο μυαλό που δεν ικανοποιείται ποτέ; Για περίπου 60 χρόνια ή έστω από τότε που ως νεαρός Ουαλός μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και σχημάτισε τους Velvet Underground, o Cale επανεφευρίσκει τη μουσική του με μια εντυπωσιακή και εμπνευσμένη συχνότητα. Ακόμα και τότε, στις πρώιμες εποχές, που το rock ‘n’ roll άλλαζε εκ θεμελίων, εκείνος συμμετείχε στη μπάντα του La Monte Young εξερευνώντας drone ηχητικές συχνότητες και δημιουργώντας με τη βιόλα του εκστατικά ηχοτοπία. Ακόμα και τότε, στη μαγευτική εποχή της folk και του Paris 1919 που διαδέχτηκε το πειραγμένο ροκ του Fear, ακόμα και τότε που ο προβοκατόρικος και λιτός και απέριττος κύκλος τραγουδιών του Music for a new Society ακολουθήθηκε 30 χρόνια αργότερα από στιβαρές ηλεκτρονικές συνθέσεις.

Το βασικό ερώτημα είναι αν υπάρχει άραγε άλλος μουσικός που να μας συνδέει απευθείας με δημιουργούς όπως ο Lou Reed ή ο Danger Mouse ή η Sharon Van Etten ή μεταξύ της avant garde μουσικής σκηνής της Νέας Υόρκης της δεκαετίας του ’60 και αυτής της σημερινής εποχής του διαδικτύου, από τον John Cale.

Στο νέο του άλμπουμ MERCY, ο Cale έχει την πολύτιμη βοήθεια των πιο ψαγμένων μυαλών της μουσικής, Animal Collective, Sylvan Esso, Laurel Halo, Tei Shi, Actress. Και αυτοί είναι μόνο οι μισοί από την ομάδα των εξαιρετικών μουσικών που μπαίνουν μέσα στο μυαλό του, συμμερίζονται την οπτική του για τον κόσμο και τον βοηθούν να τον αναδιατάξει.

Ο 80χρονος πια Cale κυκλοφόρησε ως πρώτο κομμάτι από το MERCY το NIGHT CRAWLING που αποτελεί ένα φόρο τιμής στην 70s pre-disco εποχή της Νέας Υόρκης, τότε που ο ίδιος και ο David Bowie διέσχιζαν κάθε βράδυ την πόλη, από το ένα κλαμπ στο άλλο, από το ένα πάρτι στο επόμενο.

«Εκείνη την εποχή που συναντιόμασταν κάθε βράδυ μιλούσαμε λίγο για δουλειά αλλά μετά αρχίζαμε να πίνουμε και να πηγαίνουμε από την μία άκρη της πόλης στην άλλη και στο τέλος δεν μπορούσαμε να κρατηθούμε όρθιοι, το κεφάλι μας δεν ανήκε στο σώμα μας, πόσο μάλλον να γράψουμε ένα τραγούδι…μόνο ένα βράδυ καταφέραμε να εμφανιστούμε μαζί σε μία φιλανθρωπική εκδήλωση, όπου πριν βγούμε στη σκηνή έμαθα στον David να παίζει ένα μέρος του κομματιού στη βιόλα. Το Night Crawling αντανακλά εκείνη την εποχή. Τότε που η Τέχνη όριζε τη Νέα Υόρκη και η Νέα Υόρκη «ήλεγχε» την παγκόσμια τέχνη, τότε που η πόλη ήταν αρκετά ισχυρή για να κρατήσει ασφαλή την τέχνη αλλά και αρκετά επικίνδυνη για να την κάνει ενδιαφέρουσα. Πάντα πίστευα ότι, νηφάλιοι πια, θα είχαμε άλλη μια ευκαιρία να ηχογραφήσουμε κάτι μαζί, οι δυο μας…»